Meewerkende echtgenoot en/of kinderen

Meewerkende echtgenoot en/of kinderen

Als ondernemer mag u de hulp inroepen van uw partner, familieleden, vrienden of kennissen om te komen helpen in uw zaak. Hiervoor gelden bijzondere arbeidsrelaties en regels.

Image of Meewerkende echtgenoot en/of kinderen

Meewerkende echtgenoot

Het komt geregeld voor dat de echtgenoot van de ondernemer meewerkt in de onderneming. Afhankelijk van de rechtsvorm waarin de onderneming gegoten is, zijn er verschillende juridische mogelijkheden voor deze samenwerking. Er kan sprake zijn van ‘het verrichten van enkele diensten’ of van ‘aanneming van werk’, dan wel een arbeidsovereenkomst.

Voor een echtgenoot die zonder enige vergoeding arbeid verricht in de onderneming geldt de meewerkaftrek. De meewerkaftrek is een aftrekpost voor de ondernemende partner. Deze moet wel aan enkele eisen voldoen, het zogenoemde urencriterium. Bij de meewerkende echtgenoot wordt in dat geval niets belast. Een echtgenoot kan ook een salaris krijgen. In dat geval worden de inkomsten van de meewerkende echtgenoot bij hem of haar belast als inkomsten uit arbeid. De ondernemende partner kan deze kosten van zijn of haar winst aftrekken.

Ook is goed denkbaar dat de hoeveelheid en de aard van de inbreng van de meewerkende echtgenoot zodanig is dat de ondernemer met zijn echtgenoot een maatschap of vennootschap onder firma aangaat. Op die wijze geniet de meewerkende echtgenoot winst uit eigen onderneming.

Indien de partner meewerkt in een onderneming die de vorm van een B.V. heeft, liggen de zaken eenvoudiger. De meewerkende echtgenoot zal dan een dienstbetrekking, door middel van een arbeidsovereenkomst, aangaan met de rechtspersoon.

Meewerkende kinderen

Het komt zeer regelmatig voor dat kinderen meewerken in de onderneming van de ouder(s). Als de kinderen hiervoor een vergoeding krijgen is het fiscaal veelal aan te bevelen dit niet als zakgeld te verwerken, maar als salaris. Dit salaris vormt voor het bedrijf immers een aftrekpost, terwijl het salaris meestal onbelast is bij de kinderen, door toepassing van heffingskortingen.

De vergoeding is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. De Belastingdienst stelt hieraan namelijk enkele voorwaarden met betrekking tot de uitkering Kinderbijslag en Studiefinanciering.

Belastingadvies onderwerpen

Eijkhout en partners is uw volledige partner op het gebied van accountancy en belastingadvies. Wilt u meer weten over diverse gerelateerde onderwerpen? Klik dan op een onderwerp in de lijst, of maak een keuze uit ons complete aanbod.

Meer weten over een onze diensten? Maak dan vrijblijvend een afspraak of neem contact met ons op.

Vrijblijvend kennismaken met onze accountants en belastingadviseurs

Ondernemen is een uitdaging waarin u uw ziel en zaligheid legt. U zoekt daarbij een accountantskantoor die niet alleen naar cijfers kijkt, maar juist ook antwoord heeft op uw vragen van nu. Een accountant en adviseur die u helpt focus en koers te bepalen en het juiste antwoord geeft op uw ondernemersvragen. Welkom bij Accountantskantoor Eijkhout en Partners te Nijmegen. Ondernemen zit in onze roots en dat laten wij u graag zien.

Eijkhout & Partners is de ideale uitkomst als u op zoek bent naar een accountant in Nijmegen. Onze ervaren accountants helpen bedrijven met een breed scala aan financieel- en bedrijf gerelateerd advies. Wij voorzien ondernemers in heel regio Nijmegen en daarbuiten van onze diensten.

Image of Meewerkende echtgenoot en/of kinderen