Auto van de zaak of privé

 
Zet ik de auto op de zaak of houd ik hem liever privé? Het is een vraag waar veel ondernemers mee worstelen. Een auto is fiscaal gezien een verhaal apart. U kunt ervoor kiezen om de auto op naam van de zaak te zetten of privé te houden, beide varianten hebben voor- en nadelen.


 
 

Auto van de zaak of privé, wij helpen u

Als u de auto tot het ondernemingsvermogen rekent, zijn alle aan de auto van de zaak verbonden kosten fiscaal aftrekbaar.De auto van de zaak kunt u ten laste van het fiscale resultaat afschrijven. Onder de af te trekken kosten vallen ook de kosten van financiering, onderhoud, parkeren, wassen, veerpont en tolgelden. Het privé-gebruik wordt op een vast bedrag gewaardeerd, de bijtelling. De bijtelling bedraagt 25%,20% of 14% van de cataloguswaarde. De bijtelling verhoogt uw fiscale winst.

Privé auto

Kiest u voor de privé auto dan kunt u slechts € 0,19 per zakelijk gereden kilometer aftrekken van de winst. Dit is een all-in bedrag; u kunt niet daarnaast nog bijvoorbeeld de kosten van parkeren en wassen aan de onderneming in rekening brengen. Dit vergt enige administratieve arbeid. Het voordeel van een privé auto is dat u geen bijtelling heeft. Het nadeel is echter dat de kosten van bijvoorbeeld financiering en onderhoud niet aftrekbaar zijn.

Met behulp van een rekenmodel kunnen wij voor u uitrekenen, middels gegevens van uw auto, of het voor u gunstig is om zakelijk of privé een auto te gaan rijden.
 
 

Contact opnemen