Omzetting van bv naar een eenmanszaak of vof

Omzetting van bv naar een eenmanszaak of vof

Door lagere omzetten, dalende winsten of het niet meer kunnen betalen van uw salaris kan het zijn dat uw huidige BV structuur niet meer het juiste “jasje” om uw onderneming is. Het omzetten van uw BV naar een eenmanszaak kan in sommige gevallen veel voordelen kan opleveren.

Image of Omzetting van bv naar een eenmanszaak of vof

Advies bij de omzetting van bv naar een eenmanszaak of vof

Als uw BV een geringe winst maakt, of zelfs met verlies draait, kan worden overwogen om de BV om te zetten in de vorm van een VOF of eenmanszaak en zo de onderneming voort te zetten. Bij structureel tegenvallende winsten in de BV kan de vraag worden gesteld of de BV vanuit fiscaal oogpunt nog wel een aantrekkelijke rechtsvorm is. Door het bepalen wat de situatie van uw onderneming op dat moment is kunnen wij samen met u het juiste moment van omzetting bepalen.

Terugkeren uit de BV kan op twee manieren; ruisend en geruisloos. Wij zullen u hierin adviseren en tot de juiste keuze komen.

Ruisende omzetting van de BV

Als geen gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid tot geruisloze terugkeer, wordt de meerwaarde (stille en fiscale reserves, en eventuele goodwill) in de vennootschapsbelasting betrokken. Als wordt gekozen voor liquidatie van de BV moet ook worden afgerekend over het aanmerkelijk belang in de BV. Naast een afrekening over de meerwaarde moet bij de ruisende terugkeer ook rekening worden gehouden met mogelijke desinvesteringsbijtellingen en/of heffing van overdrachtsbelasting en eventueel winst op een aan de BV ter beschikking gesteld vermogensbestanddeel.

Het aanhouden van de BV kan interessanter zijn dan ruisende terugkeer, waarbij een holdingstructuur nog speciale mogelijkheden biedt.

Geruisloze omzetting van de BV

Bij geruisloze omzetting wordt de BV geliquideerd en worden de volgende belastingclaims doorgeschoven naar de ontstane IB-onderneming:

• De Vpb-claim op stille reserves en fiscale reserves en;
• De aanmerkelijkbelangclaim op de aandelen wordt omgezet in een zogenoemde terugkeerreserve. De terugkeerreserve behoort niet tot het ondernemingsvermogen voor bepaling van de oudedagsreserve;
• De IB-claim op een stille reserve in een ter beschikking gesteld vermogensbestanddeel kan worden doorgeschoven. Dat vermogen wordt dan voor de boekwaarde op de balans van de eenmanszaak gezet.
De terugkeerfaciliteit kent een zeer groot aantal (standaard)voorwaarden van de belastingdienst waarmee u zich akkoord moet verklaren, zodat terugkeren “met geruis” soms interessanter is.

Het omzetten van een dergelijke structuur is maatwerk, er bestaat geen standaard oplossing. Goed advies is daarom cruciaal.

Belastingadvies onderwerpen

Eijkhout en partners is uw volledige partner op het gebied van accountancy en belastingadvies. Wilt u meer weten over diverse gerelateerde onderwerpen? Klik dan op een onderwerp in de lijst, of maak een keuze uit ons complete aanbod.

Meer weten over een onze diensten? Maak dan vrijblijvend een afspraak of neem contact met ons op.

Vrijblijvend kennismaken met onze accountants en belastingadviseurs

Ondernemen is een uitdaging waarin u uw ziel en zaligheid legt. U zoekt daarbij een accountantskantoor die niet alleen naar cijfers kijkt, maar juist ook antwoord heeft op uw vragen van nu. Een accountant en adviseur die u helpt focus en koers te bepalen en het juiste antwoord geeft op uw ondernemersvragen. Welkom bij Accountantskantoor Eijkhout en Partners te Nijmegen. Ondernemen zit in onze roots en dat laten wij u graag zien.

Eijkhout & Partners is de ideale uitkomst als u op zoek bent naar een accountant in Nijmegen. Onze ervaren accountants helpen bedrijven met een breed scala aan financieel- en bedrijf gerelateerd advies. Wij voorzien ondernemers in heel regio Nijmegen en daarbuiten van onze diensten.

Image of Omzetting van bv naar een eenmanszaak of vof