Als je partner net is bevallen en je hebt een arbeidsovereenkomst, kun je aanvullend geboorteverlof opnemen en een uitkering van het UWV ontvangen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Hierdoor krijg je extra tijd om te wennen aan je nieuwe leven met je kind. Je kunt maximaal vijf keer het aantal uren van je werkweek aanvullend geboorteverlof opnemen. Hieronder lees je alles wat je moet weten over deze regeling.

Recht op uitkering aanvullend geboorteverlof

Je hebt recht op een uitkering aanvullend geboorteverlof als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  1. Arbeidsovereenkomst: Je hebt een arbeidsovereenkomst.
  2. Eerst standaard geboorteverlof: Je neemt eerst het standaard geboorteverlof op, wat gelijk staat aan één keer je werkweek. Dit wordt ook wel kraamverlof, vaderschapsverlof of partnerverlof genoemd.
  3. Minimaal één werkweek verlof: Je neemt minimaal één keer het aantal uren van je werkweek aanvullend geboorteverlof op.
  4. Binnen zes maanden: Je neemt het aanvullend geboorteverlof op binnen zes maanden na de geboorte van je kind.
  5. Erkenning van het kind: Je erkent het kind of bent de partner van de moeder. Dit geldt als je:
    • Getrouwd bent met de moeder van het kind.
    • Geregistreerd partner bent van de moeder van het kind.
    • Ongehuwd samenwoont met de moeder van het kind en samen de kosten voor de woning en het huishouden deelt.

Aanvraag uitkering voor reguliere werknemers

Als reguliere werknemer geef je bij je werkgever aan dat je aanvullend geboorteverlof wilt opnemen. Je werkgever vraagt dan de uitkering aan bij het UWV. Hiervoor heeft hij de volgende informatie nodig:

  • Geboortedatum van het kind: De datum waarop je kind is geboren.
  • Aantal weken verlof: Het aantal weken dat je aanvullend geboorteverlof wilt opnemen (minimaal één, maximaal vijf werkweken).
  • Ingangsdatum verlof: De ingangsdatum van het aanvullend geboorteverlof. Dit kan beginnen vanaf één week nadat het standaard geboorteverlof is ingegaan.
  • Bevestiging standaard geboorteverlof: Bevestiging dat je het standaard geboorteverlof van één werkweek hebt opgenomen binnen vier weken na de geboortedatum van je kind.

Hoogte van de uitkering

Voor de meeste werknemers is de uitkering voor aanvullend geboorteverlof 70% van je dagloon, inclusief 8% vakantiegeld. Er geldt een maximumdagloon van €232,90, waardoor de uitkering nooit hoger is dan 70% van dit maximum. Dit betekent dat als je dagloon hoger is dan het maximumdagloon, je uitkering wordt begrensd, wat kan resulteren in een lager percentage van je daadwerkelijke dagloon.

DGA of alfahulp

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) en alfahulpen aanvullend geboorteverlof aanvragen via Mijn UWV, nadat zij eerst het standaard geboorteverlof hebben opgenomen. De uitkering bedraagt 70% van het wettelijk minimumloon voor 21 jaar en ouder, gebaseerd op het aantal gewerkte uren per week. Het UWV betaalt de uitkering direct aan de DGA of alfahulp, waarbij de uitkering voor de al verlopen weken in één keer wordt uitbetaald en de resterende weken wekelijks.

Het aanvullend geboorteverlof biedt waardevolle extra tijd voor nieuwe ouders om zich aan te passen aan hun nieuwe gezinssituatie. Door de juiste stappen te volgen en de nodige informatie te verstrekken, kun je gebruik maken van deze regeling en genieten van extra tijd met je pasgeboren kind.